lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas EZGO
Gas EZGO Gas EZGO Marathon, Medalist, TXT and RXV.



Post New Thread  Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-14-2013, 08:50 PM   #1
znb10
Not Yet Wild
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 34
Default WOW large amount of blueish white smoke now wont run

Very confused only had the cart 1 week adjusted the govenor. Tonight cart blew a large amount of blueish white smoke and would not move. The engine turns over but seems to not catch to start and wont move. Not sure where to start??? 2008 STSport 2+2 with Robins engine. Oil level is full. PLEASE HELP!
znb10 is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Old 06-14-2013, 08:58 PM   #2
1989Marathon
Gone Wild
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,730
Default Re: WOW large amount of blueish white smoke now wont run

Blueish smoke usually means it's burning oil. Check the compression. If it's a little low, maybe rings. If it's really low, it's not good.
1989Marathon is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 09:17 PM   #3
znb10
Not Yet Wild
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 34
Default Re: WOW large amount of blueish white smoke now wont run

Well I pulled the 2 plugs and dont have a guage but placing my finger near the holes it seems to have a good suction. Also the plugs have a lot of oil on them. I cleaned them off then put them back and the engine would start and blew more smoke before not running again. I guess I will buy a guage tomorrow. Any idea of what the compression should be? Or how much it would cost to replace the rings?
znb10 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 09:44 PM   #4
1989Marathon
Gone Wild
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,730
Default Re: WOW large amount of blueish white smoke now wont run

I don't know what the compression should be for sure, but I would think at least 150#. Hopefully someone that knows for sure will stop by. Rings are cheap if you can do it yourself.
1989Marathon is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 10:04 PM   #5
znb10
Not Yet Wild
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 34
Default Re: WOW large amount of blueish white smoke now wont run

Could it be the oil seal?
znb10 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 10:11 PM   #6
1989Marathon
Gone Wild
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,730
Default Re: WOW large amount of blueish white smoke now wont run

Which oil seal do you mean?
1989Marathon is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 10:25 PM   #7
znb10
Not Yet Wild
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 34
Default Re: WOW large amount of blueish white smoke now wont run

Not sure. Just hoping it is not expensive to fix. Not very familiar with small engines. Seems like it blew smoke kinda like a rear main seal on a car.
znb10 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 10:28 PM   #8
1989Marathon
Gone Wild
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,730
Default Re: WOW large amount of blueish white smoke now wont run

It's most likely rings. If it started after cleaning the plugs, that probably what it is. Don't run it until you find out for sure. If the rings are broken, they could damage the bore.
1989Marathon is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2013, 11:31 AM   #9
StoveBolt
Gone Wild
 
StoveBolt's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Brooklyn, Michigan "Home of M.I.S."
Posts: 2,891
Default Re: WOW large amount of blueish white smoke now wont run

http://www.buggiesgonewild.com/gas-e...ernor-adj.html

Quote:
Originally Posted by Heliarc View Post
Good job. 22 mph ought to do it for you.
Quote:
Originally Posted by StoveBolt View Post
Until it blows anyway.
Isn't this the one you adjusted the governor on and got it to run 22?
StoveBolt is online now   Reply With Quote
Old 06-15-2013, 12:05 PM   #10
TxPowderCoater
Getting Wild
 
Join Date: May 2013
Posts: 137
Default Re: WOW large amount of blueish white smoke now wont run

I would have to say, "adjusted the governor" was the key phrase in the post and the nail in the motors coffin. sounds like you toasted the motor with to many rpm's.
TxPowderCoater is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas EZGO


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
too rich, white smoke Gas EZGO
White smoke and gas in the crank case Gas Club Car
mud, white smoke, & power down Gas EZGO
92 Club car, white exhuast smoke Gas Club Car
White Smoke Gas Club Car


All times are GMT -5. The time now is 07:30 PM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
This Website and forum is the property of Buggiesgonewild.com. No material may be taken or duplicated in part or full without prior written consent of the owners of buggiesgonewild.com. 2006-2017 Buggiesgonewild.com. All rights reserved.