lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas Yamaha
Gas Yamaha Gas Yamaha Golf Cars; G1 through "The Drive" and U-Max Utility Vehicles



Post New Thread  Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-16-2008, 02:11 AM   #1
doughboy
Not Yet Wild
 
doughboy's Avatar
Club Car
 
Join Date: May 2008
Location: CENTRAL ILLINOIS
Posts: 50
Default my first post and problem

i have just found this site.i didnt relize one even existed.well i aquired a 1979 g1.the problem i have is/was it wouldnt turn over,so i cleaned up the brushes in the starter/gen and it would spin over but wont turn the motor over.it seems like there is a tight spot in the motor when you turn it over by hand.almost like its on compression stroke.normally that would be fine except the plug is out.whats the next step?im trying to just get it running on the cheap side right now.im not oppssed to an engine swap as long as i can get it cheap(i told the wife that this is going to be an cheap easy project lol)i dont want to dump a boat load of money at it untill i can at least drive it,then comes the lift, tires,rims,and power.anyway i wont keep ramplin.this site seems pretty cool.i hope to be spending more time on the site to pick everyone brains.thanks
doughboy is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Old 05-16-2008, 06:56 AM   #2
EZ-GOnewild
Gone Wild
E-Z-GO
 
Join Date: Apr 2008
Location: Wichita, KS
Posts: 1,520
Cool Re: my first post and problem

Welcome to BGW! You'll enjoy your time spent here. Lots of good stuff.
EZ-GOnewild is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2008, 07:59 AM   #3
crash12888
Gone Crazy
 
Join Date: Jan 2007
Location: Chesterfield, Va
Posts: 5,106
Default Re: my first post and problem

Welcome Doughboy,
Does it feel like a mechanical drag at a certian point or does it just feel like a slight compression build up?
The crankcase will build some pressure/vacume and have a resistance similar to but lower than compression when the piston goes down and back up. That's how it draws fuel into the motor.
If it is more than that, I would pull the exhaust and intake off the cyl. and peek at the piston for carbon or lean condition scoring. Topend kits are fairly cheap.
Keep us posted. Mitch
crash12888 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2008, 12:45 PM   #4
doughboy
Not Yet Wild
 
doughboy's Avatar
Club Car
 
Join Date: May 2008
Location: CENTRAL ILLINOIS
Posts: 50
Default Re: my first post and problem

well here is the update.i pulled the top end.it looked ok.but i discovered the rod is real tight on the crank.i cant pull up on the rod to simulate the stroke.im guessing the crank was starved of oil.now where can i find a replacement engine?
doughboy is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2008, 01:57 PM   #5
TheNewGuy
Admin/Moderator
 
TheNewGuy's Avatar
Yamaha
 
Join Date: Dec 2006
Location: Ohio
Posts: 16,144
Default Re: my first post and problem

You can rebuild that engine. Talk to Tom at CPP for a rebuild kit.

Check here>http://www.cartpartsplus.com/

TheNewGuy is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2008, 02:47 PM   #6
1980G1
Not Yet Wild
 
Join Date: May 2008
Posts: 3
Default Re: my first post and problem

I got a complete engine for mine from Affordable Golf cart on Ebay. The guy was awesome to deal with. I got a brand new short block for $450. All I had to use was my head, carb, intake and exhaust. No core. It was going to cost me almost $400 to rebuild mine.
1980G1 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2008, 02:52 PM   #7
1980G1
Not Yet Wild
 
Join Date: May 2008
Posts: 3
Default Re: my first post and problem

I got a short block assembly from Affordable Golf Carts off Ebay for $450. The guy was great to deal with. It was going to cost me almost $400 in parts to rebuild mine. I bought the short block, a new carburator, the rubber intake, and all gaskets delivered for $650.
1980G1 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2008, 08:50 PM   #8
crash12888
Gone Crazy
 
Join Date: Jan 2007
Location: Chesterfield, Va
Posts: 5,106
Default Re: my first post and problem

I've dealt with Keith at Affordable several times with success but have also had more than one issue with parts not showing up at my door.
Not bashing anyone, just what happened.

Keep our sponsors in business.
crash12888 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2008, 07:24 PM   #9
emarch42
Not Yet Wild
 
Join Date: May 2008
Posts: 15
Default Re: my first post and problem

hi, my name is manny, i have a 1997 g16 gas cart, i am having oil burning problems and need help. i kinda messed the cart up last year , putting to much oil, now i know, not a good thing with these carts, and then this year, after winter, went to start, and the bowl got stuck and filled the motor up with gas..cleaned the carb and got it running, it runs good. now i ran it for 2 hours and it does not smoke as bad, when i mat it to the floor, it is ok, but when i pump the pedel, well the smoke is there. i am thinking rings or valve guides??? can someone help.....let me add, i just had a baby and money is tight...but can`t stand the smell ...i am pretty good with engines but don`t know where to start and if i can do it...anyone have options??i can`t aford one of those big block...nice motors... anyone have a used motor??? ok..i am rambling.... HELP!!!!!!!!!!!!!!
emarch42 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2008, 07:35 PM   #10
TheNewGuy
Admin/Moderator
 
TheNewGuy's Avatar
Yamaha
 
Join Date: Dec 2006
Location: Ohio
Posts: 16,144
Default Re: my first post and problem

Quote:
Originally Posted by emarch42 View Post
hi, my name is manny, i have a 1997 g16 gas cart, i am having oil burning problems and need help. i kinda messed the cart up last year , putting to much oil, now i know, not a good thing with these carts, and then this year, after winter, went to start, and the bowl got stuck and filled the motor up with gas..cleaned the carb and got it running, it runs good. now i ran it for 2 hours and it does not smoke as bad, when i mat it to the floor, it is ok, but when i pump the pedel, well the smoke is there. i am thinking rings or valve guides??? can someone help.....let me add, i just had a baby and money is tight...but can`t stand the smell ...i am pretty good with engines but don`t know where to start and if i can do it...anyone have options??i can`t aford one of those big block...nice motors... anyone have a used motor??? ok..i am rambling.... HELP!!!!!!!!!!!!!!
Your muffler may be full of oil. Take it off and see if it will drain out.

TheNewGuy is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas Yamaha


Thread Tools
Display Modes



All times are GMT -5. The time now is 08:07 AM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
This Website and forum is the property of Buggiesgonewild.com. No material may be taken or duplicated in part or full without prior written consent of the owners of buggiesgonewild.com. 2006-2017 Buggiesgonewild.com. All rights reserved.