lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Yamaha
Electric Yamaha Electric Yamaha Golf Cars; G1 through "The Drive" and U-Max Utility Vehicles



Post New Thread  Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-02-2023, 06:42 PM   #1
LearJet
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2021
Posts: 8
Default Yamaha 2016 new issue need help

Hello,

2016 Yamaha lightly used. I have new Ranger Batteries, new cables, and new solenoid. Has run fine the last 6 months. I took it out last night and went around the neighborhood. It ran fine on flat ground, when I went up the hill I have always gone up, once I crested the top, it felt like it downshifted from 100 percent to 80 percent, then slowed and stopped. I tried the forward and back switch and nothing. I ended up resetting the tow switch and it worked but seemed slower. Once back on flat ground, it ran fine. Any suggestions? It has oem controller. I just did a hydro meter on the new batteries and they are showing all green. I will need some guidance on where to put the volt meter to measure.

TIA

Kevin
LearJet is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Old 02-02-2023, 06:57 PM   #2
Volt_Ampere
Gone Wild
Yamaha
 
Join Date: May 2012
Location: Rio Verde, Az
Posts: 5,894
Default Re: Yamaha 2016 new issue need help

Two weak points with these are the motors and the controllers. I would check the motor brushes. Sounds like worn out brushes could be your problem. I would also check your battery voltage under load to make sure that batteries are not your problem. In this forum, I think at least 90% of these problems turn out to be bad batteries. Check fluid levels and do a voltage test under load.
Volt_Ampere is online now   Reply With Quote
Old 02-02-2023, 07:18 PM   #3
LearJet
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2021
Posts: 8
Default Re: Yamaha 2016 new issue need help

Any guidance on how to check brushes? Also where to hook up volt meter under load? THX
LearJet is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2023, 09:49 PM   #4
Volt_Ampere
Gone Wild
Yamaha
 
Join Date: May 2012
Location: Rio Verde, Az
Posts: 5,894
Default Re: Yamaha 2016 new issue need help

Hook up voltmeter across battery + to - and watch it while accelerating hard. See how much the voltage drops. To check brushes, you have to remove and disassemble the motor.
Volt_Ampere is online now   Reply With Quote
Old 02-12-2023, 11:01 PM   #5
LearJet
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2021
Posts: 8
Default Re: Yamaha 2016 new issue need help

Team,

Here are my findings.

I hooked and ran a 100 amp load test. All batteries passed.

I checked all cells again with the hydro and they all checked.

Ran the cart up the hill and my volts dropped from 50volts to 44 volts.

Thoughts?

TIA
LearJet is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2023, 08:59 AM   #6
Volt_Ampere
Gone Wild
Yamaha
 
Join Date: May 2012
Location: Rio Verde, Az
Posts: 5,894
Default Re: Yamaha 2016 new issue need help

Batteries sound ok. I would check motor brushes if it's a stock Hitachi motor.
Volt_Ampere is online now   Reply With Quote
Old 02-13-2023, 04:36 PM   #7
LearJet
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2021
Posts: 8
Default Re: Yamaha 2016 new issue need help

Will do....
LearJet is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2023, 10:02 PM   #8
LearJet
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2021
Posts: 8
Default Re: Yamaha 2016 new issue need help

I ordered new brushes to replace while I am taking a look, to cheap not to do it while it is open.
LearJet is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2023, 10:41 PM   #9
Volt_Ampere
Gone Wild
Yamaha
 
Join Date: May 2012
Location: Rio Verde, Az
Posts: 5,894
Default Re: Yamaha 2016 new issue need help

Good plan. Clean things up inside and install new brushes. If the commutator needs cleaning up at least hit it with some emery cloth. If it's real bad, look for a motor shop to have it turned on a lathe.
Volt_Ampere is online now   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Yamaha


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
Rhox light issue on a 2016 g29 Drive Electric Yamaha
2016 RXV & Rhox Wiring Harness Issue Electric EZGO
2016 Club Car Precedent power issue Electric Club Car
2016 RXV Brake Light Switch Issue Electric EZGO
2016 Precedent Gas Rear end issue Gas Club Car


All times are GMT -5. The time now is 09:42 PM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.
This Website and forum is the property of Buggiesgonewild.com. No material may be taken or duplicated in part or full without prior written consent of the owners of buggiesgonewild.com. 2006-2017 Buggiesgonewild.com. All rights reserved.